Μαρίνος Ορφανός
Οι Βρισαγώτες επανέρχονται και ζητούν (ξανά) ενημέρωση για τη μεγάλη δωρεά των Ελλήνων της Αυστραλίας - Νέα επιστολή προς τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιάκωβο, που φέρεται να έχει τα χρήματα που προορίζονται για τους σεισμόπληκτους από τις 25 Ιουλίου!
Ανταποκρινόμενοι άμεσα στην ανάγκη της ιδιαίτερης πατρίδας τους και με την καθοριστική συμβολή της Ιεράς Επισκοπής Αυστραλίας, οι Έλληνες της Αυστραλίας μέσω χορηγιών και δωρεών, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 150.000 δολαρίων, προς ενίσχυση της ισοπεδωμένης από τον σεισμό της 12ης Ιούνη, Βρίσας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Ιερά Επισκοπή της Αυστραλίας, κατάφερε να μεταβιβάσει το συγκεντρωθέν ποσόν στις 25 Ιουλίου στην Μητρόπολη της Μυτιλήνης, για να προχωρήσει η τελευταία στα δέοντα. Μέχρι σήμερα όμως, περίπου δύο(!) μήνες μετά, δεν έχει φτάσει στους σεισμόπληκτους της Βρίσας ούτε ένα… δολάριο, με τη διαπίστωση αυτή να προκαλεί δικαίως εντυπώσεις και να αφήνει έκθετη την Μητρόπολη Μυτιλήνης και τον ίδιο τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιάκωβο. Και την αφήνει έκθετη γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω επιστολών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας ζητά ενημέρωση για την… διαδρομή της γενναίας αυτής δωρεάς. Αλλά η δεύτερη και μάλιστα σε διάστημα 15 ημερών, με την Μητρόπολη να μη μπαίνει στον κόπο να προχωρήσει σε ενημέρωση, για ένα θέμα που υποτίθεται… καίει και απαιτεί οργάνωση και φυσικά απόλυτη διαφάνεια.
Στο όνομα της διαφάνειας
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του Σεπτέμβρη, και στο όνομα της «διαφάνειας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας, δια μέσω του προέδρου του Κώστα Σταυρινού, είχε στείλει επιστολή τόσο στον Μητροπολίτη κ.κ. Ιάκωβο, όσο και στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου,αλλά και το δήμαρχο Λέσβου ζητώντας την κοινοποίηση εκ μέρους τους ενός πίνακα με την κατανομή των δωρεών προς τη Βρίσα. Σημειώνοντας από τότε πως «υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ζήτημα αυτό από τους συντοπίτες μας», αφού οι «διαχειριστές» των σημαντικότερων δωρεών προς τους σεισμόπληκτους της Βρίσας, Δήμος, Περιφέρεια και Μητρόπολη, δεν είχαν προχωρήσει σε ενημέρωση ούτε όσον αφορά το ύψος των χορηγιών και δωρεών αλλά ούτε και όσον αφορά στην αξιοποίηση των χρημάτων για την περιοχή. «Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια θα λειτουργήσει και προς όφελός σας και θα αποτρέψει τη διάδοση ανυπόστατων φημών», είχε επισημάνει από τα μέσα Σεπτέμβρη ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστα Σταυρινός.
Η Περιφέρεια ωστόσο έσπευσε να απαντήσει στο σύλλογο Βρισαγωτών για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα από την ημέρα του σεισμού, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει πάρει κάποιες χορηγίες, αλλά σημειώνοντας αυτά που η ίδια δρομολόγησε από τον δικό της προυπολογισμό και που αφορούν τόσο τη Βρίσα όσο και τις άλλες πληγείσες περιοχές του νησιού. Σε άλλη στήλη δημοσιεύουμε την απάντηση της Περιφέρειας που κοινοποιήθηκε στο σύλλογο από τον γενικό διευθυντή Γ. Σπανέλλη για λογαριασμό της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου.
Η νέα επιστολή
Μέχρι και χθες, 27 Σεπτεμβρίου, απόκριση δεν πήραν οι εκπρόσωποι του συλλόγου από την Μητρόπολη. Και με νέα επιστολή τους προς τον Μητροπολίτη αυτή τη φορά, επανήλθαν ζητώντας για μία ακόμη φορά… εξηγήσεις. Έχοντας μάλιστα νωρίτερα έλθει σε επικοινωνία και με την ελληνική παροικία της Αυστραλίας για να μάθουν ότι η Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας έστειλε από τις 25 Ιουλίου το συγκεντρωθέν ποσό των 150.000 δολαρίων στη Μητρόπολη Μυτιλήνης. «Από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, Αυγούστου 2017 της ελληνικής παροικίας Αυστραλίας, πληροφορηθήκαμε ότι η Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας με έρανο που έκανε στις 2 Ιουλίου σε κάθε, εκάστη ενορία - κοινότητα ολόκληρης της Αυστραλίας για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου συγκέντρωσε το ποσό των 150.000 δολαρίων, το οποίο έχει ήδη αποστείλει στη Μητρόπολη Μυτιλήνης στις 25 Ιουλίου το 2017 (όπως φαίνεται από τους αναλυτικούς πίνακες από τα έσοδα κάθε ενορίας που είναι στη διάθεσή μας). Ούτε και γι’ αυτή τη δωρεά υπήρξε κάποια ενημέρωση ή ούτε κάποιο ποσό διατέθηκε για την ενίσχυση των σεισμοπαθών της Βρίσας», γράφει χαρακτηριστικά στη νέα επιστολή του ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας. Για να ζητήσει για μία ακόμη φορά ενημέρωση για το πώς και πότε η Μητρόπολη Μυτιλήνης σκοπεύει να διαθέσει το ποσό που μαζεύτηκε σε λιγότερο από έναν μήνα και έφτασε στη Λέσβο, αλλά έχει κάνει ως σήμερα δύο μήνες, για να περάσει από τη Μυτιλήνη… στη Βρίσα. «Καθώς θέλουμε να αποστείλουμε ευχαριστήρια επιστολή προς την Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας όπως και στις ενορίες και κοινότητες της εκεί ελληνικής παροικίας, χρειάζεται να γνωρίζουμε πώς σκοπεύετε να διαθέσετε το ποσόν των χρημάτων του εράνου που έχετε λάβει. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε σύντομα στο αίτημά αυτό, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να πληροφορήσουμε σχετικά τους συντοπίτες μας, οι οποίοι ήδη αναρωτιούνται για την έλλειψη ενημέρωσης. Έχουμε επίσης την πρόθεση αλλά και την υποχρέωση να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να γνωστοποιηθεί η γενναιόδωρη προσφορά των Ελλήνων της Αυστραλίας, να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο το ποσό από την άνω δωρεά που αναλογεί στο χωριό μας και παράλληλα να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του χωριού μας και των κατοίκων του», καταλήγει χαρακτηριστικά η επιστολή των Βρισαγωτών…
Πρέπει να απαντήσει…
Σε κάθε περίπτωση η Μητρόπολη Μυτιλήνης, οφείλει τούτη τη φορά να απαντήσει χωρίς περιστροφές και να ρίξει φως στην υπόθεση αυτής της δωρεάς, να βγάλει έναν πιο εξωστρεφή χαρακτήρα και να εξαφανίσει τις όποιες σκιές αφήνονται από τη σιωπή της. Είναι σαφές πως η Μητρόπολη δεν έχει τον μηχανισμό για να «τρέξει» τις διαδικασίες για την εκπλήρωση του σκοπού της δωρεάς (σ.σ. όπως ο δήμος ή η Περιφέρεια), αλλά την αδικεί το γεγονός πως δεν έχει ανταποκριθεί ως σήμερα στις οχλήσεις των… δικαιούχων της δωρεάς.
«Δεν πήραμε δωρεές» ισχυρίζεται με έγγραφό της η Περιφέρεια
Η απάντηση της Περιφέρειας στους Βρισαγώτες
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στην πρώτη επιστολή του Συλλόγου των Βρισαγωτών της Αθήνας, για το θέμα των δωρεών, απάντησε μόνο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενημερώνοντας για τις μέχρι τώρα δράσεις της προς ενίσχυση των σεισμόπληκτων και ξεκαθαρίζοντας πως δεν έλαβε μία απολύτως επιχορήγηση ή πρόσθετη πίστωση για του κατοίκους της Βρίσας. Αλλά με δικούς της πόρους σύναψε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την τρισδιάστατη απεικόνιση της Βρίσας (38.000 ευρώ), κάλυψε τις δαπάνες μετακίνησης των σεισμόπληκτων με τα ΚΤΕΛ (47.800 ευρώ) και προμηθεύτηκε 10 κοντέινερς (που ήδη εγκαταστάθηκαν) (59.670 ευρώ), ενώ ετοιμάζεται για την προμήθεια άλλων 10 κοντέινερς για τις ανάγκες του σεισμόπληκτου χωριού ,δεδομένου ότι τα πρώτα 10 δεν επαρκούσαν. Με την ευκαιρία η Περιφέρεια αναφέρεται σε μια σειρά ενέργειες που έκανε από την πρώτη μέρα του σεισμού ,που είχε και την ευθύνη λειτουργίας του Συντονιστικού,καθώς επίσης και άλλες παρεμβάσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί στο υπόλοιπο νησί και αφορούν την μετά-σεισμό δράση της Περιφέρειας.