Της Ράνιας Γάτου
Σας παραθέτω αυτούσια τη συνέντευξη του καθηγητή του εκκλησιαστικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Κυριάκου Κυριαζόπουλου. Μου προξένησαν μεγάλη εντύπωση οι σκέψεις του και για δεύτερη φορά βάλθηκα να απομαγνητοφωνήσω όλη τη συνέντευξη του (ράδιο tv kosmos της Ρόδου 93,8, στις 22 Σεπτεμβρίου 2017) αφήνοντας τον αναγνώστη ελεύθερο να εξάγει τα συμπεράσματα του.
Θέματα κρίσιμα που αφορούν τη λατρεία των ειδώλων, και την αποστασία μας από τον αληθινό θεό, την αλλαγή προσανατολισμού στο ορθόδοξο μάθημα των θρησκευτικών, την υλιστική, ευδαιμονιστή και αντίχριστη εποχή μας, κατά την οποία πορευόμαστε χωρίς πνευματική καθοδήγηση από τους ποιμένες μας καθώς η «άλλη ζωή» έχει μπει στον πάτο του συστήματος των αξιών. Την εξίσωση της θεοίδρυτης εκκλησίας μας με τις αιρέσεις, οι οποίες αλλοίωσαν την προφητική, αποστολική και πατερική πίστη στο θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού και στο σώμα του που είναι η εκκλησία και άλλα πολλά. «αυτό ηυχαρίστησε του Ισραηλίτας έκτισε θυσιαστήριον απέναντι του χρυσού μόσχου και δια κήρυκος εφώναξε προς τον λαόν. αύριον είναι εορτή προς τιμήν του Κυρίου» (Εξοδ. 32,5)!
Καθώς συμμετείχα ως ακροάτρια στη συζήτηση έφερα στη μνήμη μου τον Άγιο Μελέτιο που ήταν κρεμασμένος στο δένδρο, και ακούσθηκε φωνή από τον ουρανό που έλεγε: «Έλα, άθλητά μου, Μελέτιε, ανάβαινε στα ταμεία του Παράδεισου και στο χορό των εκλεκτών μου Αγγέλων και στη συνδρομή όλων των Δικαίων μου. Να, όλοι οι Άγιοι στέκονται, και σε προσδοκούν, για να σου δώσουν τα βραβεία, διότι εσύ εποίησες το θέλημά μου επί της γης».. Πριν όμως σχολιάσουμε οτιδήποτε, ας παρατεθεί αυτούσιο το κείμενο της συνέντευξης του εν λόγω καθηγητή:
Ερώτηση: Κύριε καθηγητά στην Ελλάδα όλοι ασχολούνται με διάφορα θέματα ως κύρια θέματα την ώρα μάλιστα που στα παιδιά πλέον θα διδάσκετε στα θρησκευτικά μια άλλη θρησκεία. Την ώρα που αλλάζει προσανατολισμό όλη η πνευματικότητα του ελληνισμού επίσημα πλέον με τα νέα βιβλία των θρησκευτικών, τα μέσα και ο υπόλοιπος κόσμος δεν ασχολούνται σαν να μην υπάρχει αυτό σαν είδηση. Κατά τη γνώμη μου είναι η πρώτη είδηση. Εσάς ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό.
Απάντηση: Συμφωνώ απολύτως με αυτό που λέτε κύριε Λοϊζο. Αυτό συμβαίνει διότι μετά την πλύση εγκεφάλου η οποία έχει προηγηθεί από διάφορα μέσα όσο καιρό υπάρχει η τηλεόραση καμιά σαρανταριά χρόνια, έχει δοθεί ένας προσανατολισμός στην κοινωνία αντίχριστος, υλιστικός, ευδαιμονιστικός, οπότε οι άνθρωποι μην έχοντας κατάλληλη πνευματική καθοδήγηση από τους ποιμένες τους, από τους μητροπολίτες τους και τους ιερείς όλα αυτά τα χρόνια, ούτως ώστε, να καταλάβουν τι τους συμβαίνει από την τηλεόραση, έχουν διαμορφώσει ένα σύστημα αξιών και έχουν βάλει τα θέματα του εαυτούς τους, της οικογενείας τους, των παιδιών τους, του επαγγέλματός τους, της καλοπέρασής τους, πρώτα πρώτα σε ένα σύστημα αξιών. Τώρα τα θέματα της εκκλησίας τα έχουν βάλει χιλιοστά στα ενδιαφέροντά τους. Βέβαια αυτά τα θέματα της εκκλησίας είναι τα σημαντικότερα. Γιατί ενώ τα άλλα όπως είναι γνωστό μένουν σε αυτή τη ζωή μόλις πεθάνει ο άνθρωπος τελειώνουν όλα τα άλλα. Σημασία έχει τι πάει μετά από αυτά. Δηλαδή από το θάνατο και μετά στην άλλη ζωή. Εκεί αυτά έχουν μπει στον πάτο του συστήματος αξιών.
Ερώτηση: Ένας τέτοιος λαός τι μέλλον έχει και ένα τέτοιο κράτος κύριε καθηγητά; Έχει;
Απάντηση: Ε, δεν μπορεί να έχει, γιατί εκ των πραγμάτων όταν συμβεί αυτό λατρεύει είδωλα. Όταν λατρεύει τον εαυτό του, όταν λατρεύει τον σύζυγό του, τη σύζυγό του, όταν λατρεύει τα παιδιά του, πάνω από τον αληθινό θεό τότε βρισκόμαστε σε αποστασία. Η λατρεία των ειδώλων είναι η αποστασία. Και η λατρεία των ειδώλων υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και αφού υπάρχει η λατρεία των ειδώλων και υπάρχει αποστασία, υπάρχουν και πνευματικοί νόμοι οι οποίοι λειτουργούν στη συνέχεια. Δηλαδή γίνεται παρέμβαση με βάση την αγία γραφή, γίνονται παρεμβάσεις μετά από πλευράς του θεού και στις ζωές των ανθρώπων και στην ζωή του λαού προς παιδαγωγική τιμωρία και αν συνεχιστεί η αποστασία πάμε για μια καταδικαστική τιμωρία, δηλαδή για μια εξαφάνιση του λαού, με την έννοια θα κυριευθεί από άλλους λαούς και θα χάσει την πολιτιστική του ταυτότητα. Αυτά λέει η θεολογία της ιστορίας στην παλαιά διαθήκη, οι εβραίοι αποτελούν τον τυπικό λαό του θεού και αυτό εφαρμόστηκε στους χριστιανικούς λαούς στη συνέχεια.
Ερώτηση: Η οποία κατάσταση που περιγράψατε είναι σαν να τη βιώνουμε κάπως στις μέρες μας.
Απάντηση: Βεβαίως ακριβώς επαληθεύεται ο Ησαΐας. Ο Ησαΐας, δηλαδή όλες οι προφητείες της παλαιάς διαθήκης δεν έχουν εξαντληθεί, μόνο οι χριστολογικές αυτές που αφορούν στο πρόσωπο του Μεσσία. Όλες και όλες οι άλλες προφητείες και αυτές που αφορούν τη δευτέρα παρουσία, αυτές θα εκπληρωθούν, που αφορούν την δευτέρα παρουσία, και όλες οι υπόλοιπες επαναλαμβάνονται πριν το χριστολογικόν, που αφορούν την πρώτη παρουσία, την ενανθρώπιση του Χριστού. Και εάν διαβάσετε από την αρχή από τον Ησαΐα το πρώτο κεφάλαιο, λέει ακριβώς πως συμβαίνει η τιμωρία ενός λαού που αποστατεί. Θα σας δώσω νέους πολιτικούς να σας κυβερνούν. Δηλαδή, χωρίς σύνεση. Θα σας αφαιρέσω τους προφήτες. Δηλαδή τους πνευματικούς διδασκάλους. θα γεμίσετε από εκμετάλλευση, θα σας παίρνουν δηλαδή τόκους, θα σας εκμεταλλεύονται κ.λ.π. κλ.π. κλ.π. Όλα αυτά που λέει ο Ησαΐας για τον τότε Ισραήλ, επαληθεύονται και σήμερα. Διότι αυτές οι προφητείες της παλαιάς διαθήκης, όπως με την διάκριση που έκανα των χριστολογικών της πρώτης παρουσίας που εκπληρώθηκαν, αυτές εκπληρώνονται διαρκώς, πριν των χριστολογικών της δευτέρας παρουσίας που θα εκπληρωθούν εφάπαξ. Οι άλλες προφητείες εκπληρώνονται διαρκώς σε όλες τις φάσεις της ιστορίας.
Ερώτηση: Βέβαια, όλα αυτά τα οποία έτσι μας μεταφέρετε φυσικά και δεν διδάσκονται στα παιδιά μας. Η εκεί που διδάσκονταν λίγο κατά το παρελθόν μέσω του σχολείου και των μαθημάτων των θρησκευτικών, σήμερα πια όλα αυτά αντικαθίστανται από άλλα διδάγματα. Βλέπω για παράδειγμα μπροστά μου μερικές φωτογραφίες από το βιβλίο της Τετάρτης δημοτικού και λέει για παράδειγμα: Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να δείξουμε κιόλας εκεί έξω στο control: «Όσκαρ λέει Ρομέρο αρχιεπίσκοπος της καθολικής εκκλησίας του El Salvador»,μπορούμε να τα δείξουμε; Ε, αγαπητέ φίλε Καλπακίδη; Ένα άλλο θέμα που βλέπω «Ραβίνος Ελιεζέρ», δάσκαλος οποίος που έζησε στην Πολωνία προσπάθησε να δώσει νέα πνοή στον Ιουδαϊσμό κ.λ.π. Δεν ξέρω κύριε Κυριαζόπουλε, εάν είστε ενήμερος για όλα αυτά. «Μαχάτμα Γκάντι», Ινδός πολιτικός, στοχαστής και αρχηγός του κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία. Τώρα όλους αυτούς εδώ τι νόημα έχει να τους μαθαίνουν τα παιδιά μας στην Τετάρτη Δημοτικού; Και θα δούμε και άλλα στη συζήτηση αυτή.
Απάντηση: Όπως είναι αντιληπτό πλέον επειδή κυκλοφόρησαν και αυτά τα βιβλία με βάση το νέο αναλυτικό πρόγραμμα αρχικώς του Φίλη και στης συνέχεια του Γαβρόγλου που είναι το ίδιο. Έχει γίνει αλλαγή προσανατολισμού του λεγομένου μαθήματος θρησκευτικών. Το μάθημα των θρησκευτικών μέχρι τώρα αυτό που διδασκόταν στους ορθοδόξους, γιατί έχουμε και μαθήματα θρησκευτικών που διδάσκονται, Σύρο, Τήνο. Oι ρωμαιοκαθολικοί έχουν δικό τους μάθημα θρησκευτικών για παράδειγμα. Στα εβραϊκά σχολεία έχουν δικό τους μάθημα θρησκευτικών. Μιλάμε επομένως για το ορθόδοξο μάθημα των θρησκευτικών. Αυτό που προορίζεται για τους ορθοδόξους. Αυτό το μάθημα των θρησκευτικών υπέστην έναν μετασχηματισμό, μια αλλαγή προσανατολισμού και από ορθόδοξη κατεύθυνση που είχε, ορθόδοξη κατεύθυνση θα πει στους ορθοδόξους να διδάσκεις, ότι η πηγή της αλήθειας βρίσκεται στην ορθόδοξη εκκλησία. Αυτή είναι η εκκλησία του συμβόλου της πίστεως, «Μιαν Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία». Αυτό έχει φύγει και πλέον όλα τα θρησκεύματα μπαίνουν σε μια ίση βάση και οι αιρέσεις και τα υπόλοιπα θρησκεύματα σε μια ίση βάση. Δηλαδή, ότι όλοι και οι αιρετικοί και τα άλλα θρησκεύματα τα επινοημένα από ανθρώπους, διότι μόνον η εκκλησία είναι εξ αποκαλύψεως και η εκκλησία είναι εκκλησία της παλαιάς διαθήκης και μετά την ενανθρώπιση του θεού λόγου, ο θεός λόγος ο ενσαρκωμένος πλέον, ιδρύει την εκκλησία της καινής διαθήκης, επειδή η εκκλησία της παλαιάς διαθήκης δεν απέδωσε καρπούς. Ιδρύει την εκκλησία της καινής διαθήκης. Και αυτή λοιπόν είναι εξ αποκαλύψεως. Θεοίδρυτη. Ενώ όλες οι άλλες θρησκείες είναι επινοήσεις ανθρώπων. Συνεπώς εξισώνεται η θεοδίρυτη εκκλησία με τις αιρέσεις, αυτές δηλαδή με τις ομάδες μικρές οι μεγάλες χριστιανών, οι οποίες αλλοίωσαν, την προφητική, αποστολική και πατερική πίστη στο θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού και στο σώμα του που είναι η εκκλησία. Το αλλοίωσαν. Και επομένως έγιναν αιρέσεις. Νομικά τους λέμε ετερόδοξους, θεολογικά αιρέσεις. Δηλαδή, ρωμαιοκαθολικοί και προτεστάντες. Εξισώνεται λοιπόν η αλήθεια αυτών των αιρέσεων και των επινοημένων από ανθρώπους θρησκειών με την μοναδική αλήθεια της εκκλησίας του Χριστού η οποία είναι θεοίδρυτη. Αυτό γίνεται μέσα από αυτά τα βιβλία. Δηλαδή, ότι κάτοχος της θρησκευτικής αληθείας της θρησκευτικής αληθείας δεν είναι μόνον η ορθόδοξη εκκλησίας είναι και οι αιρέσεις, ρωμαιοκαθολικοί, προτεστάντες, μονοφυσίτες, αλλά και τα υπόλοιπα θρησκεύματα τα επινοημένα από ανθρώπους.
Ερώτηση: Τώρα αυτό έρχεται σε μια στιγμή και επιβάλλεται στα παιδιά των Ελλήνων, σε συνάρτηση με άλλες αποφάσεις οι οποίες παίρνονται και που οδηγούν ας το πούμε σε αυτό το κάτι νέο μαζικά, δηλαδή πριν τα θρησκευτικά έγινε η σύνοδος της Κρήτης που λίγο ως πολύ καταγγέλλεται ότι αυτό το οποίο προαναφέρατε περάστηκε και συνοδικά μέσα από τους πατριάρχες και τους λοιπούς, τους επισκόπους και στην υπόλοιπη εκκλησιολογική οντότητα της ορθοδοξίας. Επίσης, βλέπουμε μια στοχευμένη προσπάθεια από το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση των Ελλήνων οι από τις εκάστοτε ας το πούμε κυβερνήσεις να αποεθνοποιήσουν, ας το πούμε, να «απαλλάξουν», σε εισαγωγικά, το λαό τον ελληνικό από τα ποιοτικά του, πνευματικά και πολιτιστικά του χαρακτηριστικά. Όλα αυτά εδώ τώρα μαζί κύριε καθηγητά, εν τέλει, θα καταφέρουν να διαλύσουν αυτό το έθνος και να εξαφανίσουν και την αλήθεια από την γη, από την Ελλάδα;
Απάντηση: Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με βάση την θεολογία της ιστορίας της Αγίας Γραφής θα συμβεί αυτό. Τότε θα συμβεί η λεγόμενη καταδικαστική τιμωρία του λαού. Τώρα είμαστε στην παιδαγωγική τιμωρία του λαού, για να μετανοήσει ο λαός από την ειδωλολατρία, ο λαός ειδωλολατρεί. Ειδωλολατρεί, διότι έχει κάτι σύμβολα ο καθένας στον εαυτό του, την γυναίκα του, τον άνδρα της, τα παιδιά της, την οικογένεια, το επάγγελμα, την ευδαιμονία. Αυτά είναι είδωλα. Ο λαός ειδωλολατρεί.
Ερώτηση: Νομίζω, ότι το πιο εύστοχο ερώτημα θα ήταν τι κάνει η εκκλησία αυτή τη στιγμή, οι επίσκοποι και όλοι με αυτήν εδώ την αλλαγή που επιβλήθηκε στα θρησκευτικά, τι κάνει, και τι θα μπορούσε να κάνει το οποίο δεν κάνει; Κύριε καθηγητά, έχουμε ένα ερώτημα για εσάς από έναν ακροατή. Ρωτάει, ότι ο θεός είναι αγάπη και πορεύεται με αγάπη για τι τιμωρίες λέει μιλάτε;
Απάντηση: Αυτό σημαίνει ότι ο ακροατής έχει έλλειψη θεολογικών γνώσεων. Ο Άγιος Τριαδικός Θεός, όχι θεός, θεός δεν μπορεί να καλύπτει κάθε επινόηση οποιουδήποτε. Ο Θεός έχει συγκεκριμένο όνομα. Λέγεται Άγιος Τριαδικός Θεός, τρία πρόσωπα, Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα και μια ουσία, θεία. Ο θεός τόσο στην παλαιά όσο και στην καινή διαθήκη ο Άγιος Τριαδικός Θεός έχει άκτιστες ενέργειες. Δηλαδή οι άκτιστες ενέργειες είναι ο τρόπος που επικοινωνεί με την κτίση και με τους ανθρώπους. Οι άκτιστες ενέργειες του, περιλαμβάνουν και την αγάπη περιλαμβάνουν και την δικαιοσύνη. Επομένως, κακώς οι παπάδες δεν ενημερώνουν για την δικαιοσύνη του θεού. Διότι, η αγαπολογία εξυπηρετεί το θρησκευτικό συγκρητισμό.
Ερώτηση: Δηλαδή όλες οι θρησκείες για αγάπη μιλάνε και το ίδιο είναι.
Απάντηση: Όχι, όλες οι θρησκείες δεν έχουν αγάπη, ο ινδουισμός, βουδισμός, ισλάμ, δεν έχουν αγάπη. Απλώς οι θρησκευτικοί συγκρητιστές παίρνουν από τον χριστιανισμό την έννοια της αγάπης, δεν μιλούν καθόλου για την δικαιοσύνη του θεού και την επεκτείνουν στα άλλα θρησκεύματα την αγάπη που δεν την έχουν τα άλλα θρησκεύματα.
Ερώτηση: Επειδή, δεν έχουμε άλλους από άλλα θρησκεύματα κύριε καθηγητά πάμε στο θέμα μας. H εκκλησία τι κάνει; Τώρα με το θέμα των θρησκευτικών. Από τι στιγμή που είναι αντίθετη με αυτά τα βιβλία για πιο λόγο πιστεύετε δεν κάνει το αυτονόητο; Δηλαδή, να ζητήσει από τους γονείς να πάρουν απαλλαγή από το νέο μάθημα. Απλά διαφωνεί αφήνει όμως και το ποίμνιο απλά να πάει να κατηχηθεί.
Απάντηση: Για την ιεραρχία λέτε;
Ερώτηση: Εσείς πιστεύετε αυτό το σκεπτικό μου είναι σωστό ή λάθος; Θα έπρεπε να πάει να πάρει απαλλαγή από αυτό το μάθημα ένα παιδί; Η δεν θα έπρεπε να πάρει απαλλαγή ένα παιδί από αυτό το μάθημα. Το παιδί σας τι θα έκανε;
Απάντηση: Αυτό το μάθημα των θρησκευτικών, διαθρησκειακής πνευματικότητας στην υπό διαμόρφωση ένωση των θρησκειών συμπλέει και συμφωνεί με ότι έγινε στην Κρήτη. Εκεί σε μια συνέλευση που την ονόμασαν σύνοδο, ως γνωστόν, αναγνωρίστηκαν οι αιρέσεις, δηλαδή, ο ρωμαιοκαθολικισμός, ο προτεσταντισμός και ο μονοφυσιτισμός αναγνωρίστηκαν ότι είναι εκκλησίες του Χριστού που υπάγονται στο σύμβολον της πίστεως 9ο άρθρο «Είς Μιαν Αγίαν Καθολική και Αποστολικήν Εκκλησία» πρώτον. Δεύτερον αναγνωρίστηκε το παγκόσμιο συμβούλιο των εκκλησιών. Το οποίο είχε αρχικό σκοπό την ένωση των χριστιανικών δογμάτων, χωρίς αλλαγή των δογμάτων τους, δηλαδή, χωρίς να αποκηρύξουν τις πλάνες τους οι αιρετικές ομάδες, να ενωθούν με την ορθόδοξη εκκλησία, που είναι η εκκλησία του συμβόλου της πίστεως. Διότι δεν έχει ξεφύγει η ορθόδοξη εκκλησία από την πίστη των αποστόλων. Αρχικώς λοιπόν σκοπός του παγκοσμίου συμβουλίου εκκλησιών ήταν η ενότητα των χριστιανών με αυτές τις προϋποθέσεις, απροϋπόθετα δηλαδή, και εν συνεχεία σε κάποια φάση από τη δεκαετία του 1980 επέκτεινε το παγκόσμιο συμβούλιο των εκκλησιών το σκοπό του στην ενότητα της ανθρωπότητας, δηλαδή στην ενότητα όλων των θρησκειών μεταξύ τους. Συνεπώς το μάθημα των θρησκευτικών αυτό είναι απόλυτα σύμφωνο με την Κρήτη, δηλαδή με τη συνέλευση αυτή που έγινε στην Κρήτη και στην οποία δεν ψήφισαν οι αρχιερείς, αλλά μόνον δέκα προκαθήμενοι. Δηλαδή αυτό δεν ήταν σύνοδος, αλλά συνέδριο. Όταν ψηφίζουν προκαθήμενοι είναι συνέδριο. Δεν είναι σύνοδος. Και επομένως δεν έχουν λόγο να μιλήσουν τώρα οι ιεραρχίες της εκκλησίας της Ελλάδος ή του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως δεν έχουν λόγο αφού αυτά τα αποδέχθηκαν στην Κρήτη. Τι να πουν για το μάθημα το θρησκευτικών που είναι σύμφωνο με την Κρήτη;
Ερώτηση: Στα λόγια όμως ο Ιερώνυμος είπε ότι είναι ένα μάθημα το οποίο είναι απαράδεκτο κ.λ.π. σε δηλώσεις του.
Απάντηση: Όχι, ο Ιερώνυμος μαζί με την ομάδα των τριών διαπραγματευτών, μητροπολιτών, «διαπραγματευτών» σε εισαγωγικά. Προωθητών στην πραγματικότητα πώς θα προωθήσουν δηλαδή το μάθημα στην ιεραρχία αυτό του Φίλη. Μαζί με εκπρόσωπο από την εκκλησία Κρήτης εφάρμοσαν την εξής τακτική. Έλεγαν στην ιεραρχία η οποία ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος αντιδρούσε, για το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν τίθεται ζήτημα. Το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αποδέχεται το μάθημα των θρησκευτικών. Δεν έχει εκφράσει καμία αντίθετη άποψη.
Ερώτηση: Ναι, η αλήθεια είναι δεν έχει δυσαρέσκεια μέχρι στιγμής. Δεν έχω αντιληφθεί άλλωστε.
Απάντηση: Και εξάλλου ο Γαβρόγλου είναι Κωνσταντινοπουλίτης απελαθείς από την Κωνσταντινούπολη το 64. Επομένως έχει σχέση με το Φανάρι. Αν ήθελε το Φανάρι θα παρενέβαινε και θα έλεγε τι είναι αυτά που κάνεις! Η εκκλησία της Κρήτης παρακολουθεί την εκκλησία της Ελλάδος. Θέλει να συμπορεύεται. Η εκκλησία της Ελλάδος τι κάνει; Το σώμα της ιεραρχίας ήταν αντίθετο σε αυτό το μάθημα το πανθρησκειακό διαθρησκειακής πνευματικότητας κατηχητικό. Οι εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου το παρουσιάζουν ως θρησκειολογικό. Δεν είναι θρησκειολογικό, διότι θρησκειολογικό θα πει ή ιστορία των θρησκειών, ή θα πει φαινομενολογία της θρησκείας δηλαδή να παρουσιάσεις με συγκριτικό τρόπο ορισμένα θρησκευτικά φαινόμενα ή καταστάσεις. Αλλά η παρουσίαση αυτών με συγκριτικό τρόπο είναι διαφορετική από το συγκριτιστικό τρόπο. Όταν κάνεις συγκριτιστικό τρόπο έχεις κατήχηση. Ο τρόπος που χρησιμοποιείται είναι συγκριτιστικός. Οπότε είναι κατηχητικό το μάθημα. Αποβλέπει στην αποδόμηση στις συνειδήσεις των μαθητών, ότι, η εκκλησία στην οποία ανήκουν η ορθόδοξη, έχει τη θρησκευτική αλήθεια. Αυτός είναι ο σκοπός και αυτό προκύπτει από όλα τα βιβλία και από το αναλυτικό πρόγραμμα.
Ερώτηση: Έχω ένα μήνυμα ενός ακροατή. Την ειδωλολατρία δεν την απέκτησε μόνος του ο λαός ευθύνονται οι ρασοφόροι εκπρόσωποι του Κυρίου. Λέει κάποιος άνθρωπος.
Απάντηση: Ναι, αν μου επιτρέπεται αυτό το είπα. Είπα στη αρχή ότι σαράντα χρόνια με την τηλεόραση που γίνεται σχετική προπαγάνδα οι ρασοφόροι δεν ομιλούν για αυτό.
Ερώτηση: Είναι και οι εφημερίδες. Μην ρίχνουμε όλο το ανάθεμα στην τηλεόραση.
Απάντηση: Είναι και οι εφημερίδες.
Ερώτηση: Κύριε καθηγητά πείτε μου κάτι ακόμη, ωραία η εκκλησία της Ελλάδος υποτίθεται διαφωνεί.
Απάντηση: Αυτό είπα αν μου επιτρέπετε. Το σώμα της ιεραρχίας ήταν αντίθετο σε αυτό το μάθημα. Ο Ιερώνυμος όμως δεν ήταν. Η ομάδα που πρότεινε ο Ιερώνυμος για δήθεν διαπραγματευτές, τριμελείς, και αυτή δεν ήταν. Ο Ιερώνυμος για να περάσει το μάθημα αυτό από την ιεραρχία, έλεγε θα πάμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Ουδέποτε έγιναν διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Στην αρχή λέγανε αυτό. Στη συνέχεια λέγανε εντάξει αυτό είναι το πρόγραμμα το αναλυτικό έχουμε συμφωνήσει με τον Γαβρόγλου να έχουμε γνώμη στα βιβλία. Μα αυτό είναι σοφιστεία. Πρώτα τίθεται το αναλυτικό πρόγραμμα η φιλοσοφία του μαθήματος θα είναι ορθόδοξη ή πανθρησκειακή; Και μετά τίθεται το θέμα βιβλία. Αν έχεις πανθρησκειακή κατεύθυνση με το να έχεις 60% να μιλάς για την ορθοδοξία το μάθημα δεν είναι ορθόδοξο είναι πανθρησκειακό.
Ερώτηση: Κοιτάξτε 20 Σεπτεμβρίου του 2016 ένα χρόνο πριν ακούστε τις δηλώσεις του Ιερωνύμου του Αρχιεπισκόπου της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Προβολή video
Ερώτηση: Αυτά ένα χρόνο πριν. Στα λόγια τουλάχιστον ήταν αντίθετοι. Ξεκάθαρα κύριε καθηγητά.
Απάντηση: Όχι, όχι, στις δημόσιες δηλώσεις αυτές ήταν αντίθετος.
Ερώτηση: Στις δημόσιες δηλώσεις ήταν αντίθετος.
Απάντηση: Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (Π.Ε.Θ.), έλεγε άλλα από ότι πληροφορήθηκα από τους εκπροσώπους της Π.Ε.Θ. έλεγε να μην είστε ακραίοι έχει και καλά στοιχεία αυτό το μάθημα! Εδώ βγήκε να κάνει αυτές τις δηλώσεις. Προσέξτε, είπε ενόψει της ιεραρχίας. Διότι, το να λέει κάποιος λόγια δεν υπάρχουν μόνο τα λόγια υπάρχουν και τα έργα. Υπάρχει συμφωνία των λόγων του με τα έργα του; Δεν υπάρχει.
Ερώτηση: Η εκκλησία εάν ήταν αντίθετη με αυτό το μάθημα δεν θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είχε δώσει ένα κήρυγμα σε όλες τις ενορίες της και να λέει συμπληρώστε την αίτηση του κου Κυριαζόπουλου για παράδειγμα, η οποία υπάρχει στη θεογνωσία ή μια δικιά τους αίτηση, για να απαλλαγούν τα παιδιά σας από αυτό εδώ το μάθημα, το οποίο είναι απαράδεκτο, το οποίο θα οδηγήσει σε αποκοπή του κόσμου κ.λ.π. από την εκκλησία στο μέλλον.
Απάντηση: Ναι, αν ήταν αντίθετοι θα το κάνανε. Αλλά επειδή δεν ήταν αντίθετοι δεν το κάνανε. Αντιθέτως, όταν θέλανε να προπαγανδίσουν στον λαό το συνέδριο δέκα αυτοκεφάλων στην Κρήτη εκδώσαν μια εγκύκλιο όπου χρησιμοποιούσε ένα κείμενο ορθόδοξο, το οποίο δεν είχε σχέση με τις αποφάσεις της Κρήτης. Όταν υπάρχει θέση το κάνουν δεν υπάρχει δεν το κάνουν.
Ερώτηση: Άρα, λοιπόν, δια της σιωπής τους. Μήπως τους κρατάει κατά κάποιο τρόπο το κράτος, την εκκλησία της Ελλάδος έτσι οικονομικά ίσως, με τις νέες χώρες υπάρχουν κάποια πράγματα ενδεχομένως να τους δημιουργούνε πρόβλημα ώστε να κινούνται οι ιεράρχες;
Απάντηση: Ναι υπάρχουν. Μια κυβέρνηση πάντα έχει τρόπους να επιβάλει την γραμμή της και για να μην περάσει η γραμμή της χρειάζεται αγωνιστικό φρόνημα. Υπάρχει αγωνιστικό φρόνημα στην ιεραρχία; Ή υπάρχουν άλλα κριτήρια προηγουμένως; Καλών σχέσεων, συμβιβασμών, ΕΣΠΑ…
Ερώτηση: ΕΣΠΑ Ε! Υπάρχουν και ΕΣΠΑ;
Απάντηση: Βέβαια! Ποια κριτήρια προτάσσονται; Ποια κριτήρια προτάσσονται; Της υπερασπίσεως της αληθείας ή του συμβιβασμού για τους δικούς τους λόγους;
Ερώτηση: Κύριε Κυριάκο Κυριαζόπουλε, πείτε μου πώς βλέπετε την εκκλησιαστική επικαιρότητα αυτή την ώρα που μιλάμε; Τι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πρώτο θέμα; Έχουμε και μια δήλωση βασικά και του Ερντογάν ο οποίος θέτει στο στόχαστρό του τον Οικουμενικό Πατριάρχη σχετικά με το πραξικόπημα που είχε γίνει. Βρέθηκαν όλοι οι ηγέτες των θρησκευτικών μειονοτήτων και των κοινοτήτων στο στόχαστρο του Ερντογάν, διαβάζω, για την στάση τους στο πραξικόπημα της οργάνωσης του Γκιουλέν, ενώ εξυμνεί τον πρώην τούρκο πρωθυπουργό Μεντερές ο οποίος επιμελήθηκε προσωπικά τον εξανδραποδισμό χιλιάδων Ελλήνων το 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Το άρθρο αναφέρει ότι για πιο ακριβώς λόγο όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες αποτέλεσαν τη σιωπηλή μειονότητα μπροστά στα γεγονότα; Γιατί; Που ήταν η ευαισθησία των θρησκευτικών ηγετών της μειοψηφίας για τα γεγονότα που διαδραματίζονταν στην Τουρκία; Ο δημοσιογράφος Mahmut Övür εστίασε την προσοχή του στο γεγονός ότι η οργάνωση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους θρησκευτικούς ηγέτες των μειονοτήτων και για αυτό το λόγο οι ηγέτες των μειονοτήτων αυτών παρέμειναν σιωπηλοί. Και βάζει στο στόχαστρό του τον Βαρθολομαίο, τον ηγέτη των Αρμενίων, οι οποίοι τίθενται πλέον στο κάδρο των τουρκικών αρχών για την στάση τους την περίοδο του πραξικοπήματος. Αυτά όσον αφορά από αυτήν την είδηση που μας έρχεται από την πόλη. Δεν ξέρω αν έχετε κάτι πάνω σε αυτό να πείτε;
Απάντηση: Πάνω σε αυτό;
Ερώτηση: Ναι πάνω σε αυτό.
Απάντηση: Είναι εύλογο το να συμβαίνει αυτό. Διότι όπως αναφέρουν και δημοσιεύματα Ελληνοαμερικανών υπάρχει μάλιστα ένα πρόσφατο δημοσίευμα του Νίκου Σταματάκη, διδάκτωρ ελληνικών επιστημών, διεθνολόγου και επιχειρηματία. Ο οποίος τονίζει τις στενές σχέσεις του βαθέως αμερικανικού κράτους με το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Οι σχέσεις αυτές οδήγησαν και στη συνέλευση της Κρήτης. Όχι σύνοδος. Συνέδριο δέκα αυτοκεφάλων. Διότι, αυτό το συνέδριο των δέκα αυτοκεφάλων υποβλήθηκε από εκεί. Διότι, η επιτροπή θρησκευτικής ελευθερίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προωθεί μεταξύ των άλλων και τον θρησκευτικό συγκρητισμό. Και ο θρησκευτικός συγκρητισμός πέρασε από το συνέδριο των δέκα αυτοκεφάλων στην Κρήτη.
Ερώτηση: Του Κολυμπαρίου.
Απάντηση: Ψευδεπίγραφα ονομάστηκε Αγία και Μεγάλη Σύνοδος.
Ερώτηση: Από εκεί και πέρα υπάρχουν και πολλές συνέπειες. Γνωρίζουμε ότι εκπροσωπείτε και την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου Πτολεμαϊδος, όπου εκεί η Μονή έκοψε το μνημόσυνο στον Μητροπολίτη της και έγιναν έτσι μερικές ας το πούμε μερικά μικροεπεισόδια, όταν η μητρόπολη αποφάσισε να την πάρει πίσω ή να μπει μέσα στην Μονή ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής. Τι μέλλει γενέσθαι τώρα με αυτή την υπόθεση; Εσείς ως δικηγόρος και υπερασπιστής αυτής της Μονής τι προσβλέπετε να γίνεται;
Απάντηση: Η Μονή της Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου είναι ορθόδοξη μονή. Υπερασπίζεται την εκκλησιαστική αλήθεια δεν αποδέχεται τις αιρετικές αποφάσεις θρησκευτικού συγκρητισμού του συνεδρίου των δέκα αυτοκεφάλων της Κρήτης και για αυτό όφειλε με βάση το 15 κανόνα της πρωτοδευτέρας που ψηφίστηκε επί Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Μεγάλου Φωτίου όφειλε να παύσει το μεγάλο μνημόσυνο του Μητροπολίτου Φλωρίνης έπαψε να τον αναγνωρίζει ως ορθόδοξο μητροπολίτη. Έπαψε να αναγνωρίζει τις αρμοδιότητές του εποπτείας επί της Ιερά Μονής. Θα επαναλάβει την αναγνώρισή της αρμοδιότητάς του της Επισκοπικής υπό δύο όρους: Πρώτον εάν ο Μητροπολίτης Φλωρίνης αποκηρύξει δημόσια τις συγκριτιστικές αποφάσεις του συνεδρίου αυτοκεφάλων της Κρήτης και δεύτερον αν παύσει το μνημόσυνο των αρχών που μνημονεύει στην λειτουργία. Δηλαδή του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι αυτές οι δύο αυτοκέφαλες μαζί με τις άλλες οκτώ που εκπροσωπούνε το 1/3 των ορθοδόξων πιστών εν γένει, αυτές οι δύο δια των προκαθημένων τους και μόνον ψήφισαν υπέρ της αποδοχής των συγκριτιστικών αποφάσεων αυτού του συνεδρίου των δέκα αυτοκεφάλων.
Ερώτηση: Εδώ τώρα θα ρωτούσε κάποιος ακροατής, τι νόημα έχει η διακοπή του μνημοσύνου; Γιατί καταλαβαίνετε ότι μιλάτε και σε έναν κόσμο που εν πολλοίς μπορεί να μην έχει ιδέα. Μόνον λίγο σύντομο γιατί έχουμε επτά λεπτά στη διάθεσή μας.
Απάντηση: Το νόημα είναι το εξής. Ότι εάν δεν παύσει το μνημόσυνο η Μονή ή ο κάθε Ιερέας και εάν δεν σταματήσουν οι πιστοί να εκκλησιάζονται σε αυτούς τους ναούς, τότε αποδέχονται τις συγκριτιστικές αποφάσεις του συνεδρίου των δέκα αυτοκεφάλων της Κρήτης. Και επομένως, βρίσκονται μέσα στην αίρεση. Φεύγουν δηλαδή από την ορθόδοξη εκκλησία. Διότι δέκα αυτοκέφαλες που ψήφισαν δια των προκαθημένων τους σε αυτό το συνέδριο των δέκα αυτοκεφάλων, υπέρ των συγκριτιστικών αποφάσεων, αυτές εδώ αποσχίστηκαν αιρετικώς από την εκκλησία των αποστόλων. Όπως είπε και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς για τον τότε Πατριάρχη Ιωάννη Καλέκα, όταν έπαυσε το μνημόσυνό του ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, επειδή ο Καλέκας υποστήριζε την αίρεση, ότι το άκτιστο φως δεν είναι άκτιστο, αλλά είναι κτιστό των λατινοφρόνων Βαρλαάμ και Ἀκινδύνου. Επειδή υποστήριζαν ο Βαρλαάμ και ο Ακίνδυνος αυτή την αίρεση και επειδή υποστήριζε αυτούς, ο τότε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Καλέκας, για αυτό ο τότε ιερομόναχος Γρηγόριος Παλαμάς, έπαψε το μνημόσυνο αυτού του Πατριάρχη. Και ο Πατριάρχης Ιωάννης Καλέκας τον καθαίρεσε και το αφόρισε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά ως Ιερομόναχο Αγιορείτη. Και απάντησε, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και ο μαθητής του μοναχός Καλόθετος απάντησαν στον Καλέκα, από πια εκκλησία μας καθαιρείς και μας αφορίζεις; Από την ορθόδοξη; Την οποία εμείς υπερασπιζόμαστε; Και από την οποία εσείς αποκόπηκες; Δηλαδή αποσχίστηκες αιρετικά επειδή υποστηρίζεις την αίρεση της κτιστής χάρις; Δηλαδή, η θεσμικότητα δεν εξασφαλίζουν την ορθοδοξία οπωσδήποτε εάν εισάγουν αίρεση. Οι θεσμοί οι εκκλησιαστικοί εξασφαλίζουν την ορθοδοξία εάν την υπερασπίζονται.
Ερώτηση: Προλάβατε τώρα ενδεχομένως κάποιος που να μιλήσουν περί σχίσματος. Δηλαδή για το ποιος κάνει σχίσμα εν τέλει;
Απάντηση: Αυτό συμβαίνει σε κάθε φάση της εκκλησιαστικής ιστορίας. Οι ακολουθούντες μια αίρεση και κατέχοντες τους θρόνους τους Μητροπολιτικούς και τη Σύνοδο κατηγορούνε τους υπερασπιζόμενους στην Ορθοδοξία ότι κάνουν σχίσμα. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι refrain σε κάθε φάση που εισάγεται συνοδικώς μια αίρεση στη θεσμική εκκλησία. Η θεσμική εκκλησία είναι διαφορετική από την εκκλησία του Χριστού. Εάν η θεσμική εκκλησία ταυτίζεται με την ορθόδοξη ταυτίζεται με την ορθόδοξη πίστη τότε είναι ορθόδοξη η θεσμική. Εάν η θεσμική εκκλησία δεν υπερασπίζεται την ορθόδοξη πίστη αλλά εισάγει αίρεση τότε αποσχίζεται αιρετικά η θεσμική εκκλησία από την εκκλησία του Χριστού. Αυτά είναι βασικά εκκλησιολογικά θέματα τα οποία δεν τα διδάσκουν.
Ερώτηση: Και στην εκκλησία παραμένουν μόνο όσοι πιστεύουν ουσιαστικά στο σωστό δόγμα της εκκλησίας.
Απάντηση: Ναι, και τότε για να παραμείνουν πρέπει να παύσουν το μνημόσυνο οι κληρικοί και την κοινωνία, δηλαδή να μην εκκλησιάζονται οι λαϊκοί. Για να παραμείνουν στην εκκλησία του Χριστού, των αποστόλων, διότι οι άλλοι όλοι έχουν ξεφύγει.
Ερώτηση: Δεν υπάρχει και στο ένα και στο άλλο μέσα.
Απάντηση: Δεν γίνεται. Και «τύπτειν και παρθευνεύειν» μόνον η Παναγία το κάνει.
Ερώτηση: Αυτά όσον αφορά και λίγα περί της επικαιρότητας της εκκλησιαστικής. Κύριε καθηγητά σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Απάντηση: Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να πω κάποια πράγματα.
Μετά την αποκαλυπτική σε αλήθειες συνέντευξη του πανεπιστημιακού καθηγητή πλησίασε η σκέψη μου στο όρος Σινά και στην αναταραχή των Ισραηλιτών για την πολυήμερη απουσία του Μωυσή. «Τότε ο Ααρών κάτω από την πίεση του ανυπόμονου λαού υπέκυψε, κατασκεύασε χρυσό μοσχάρι (μόσχον χωνευτόν) από χρυσά κοσμήματα, και επέτρεψε τη λατρεία του. Με την επιστροφή του, ο Μωυσής εξοργίστηκε γι’ αυτή την απιστία και κατέστρεψε το είδωλο, αλλά και τις θεοπαράδοτες πλάκες του νόμου του θεού λέγοντας ότι δεν αξίζει να δοθεί αυτός ο θείος νόμος σε αυτόν τον λαό που αποστατεί . Αργότερα όμως επανήλθε η τάξη, όλοι μετάνοιωσαν για την ηθική τους κατάπτωση και έτσι ο Μωυσής μεσολάβησε για τη θεία συγχώρεση». Διατείνομαι να πω ότι η καρδιά μας έχει σκληρύνει και δεν γογγύζει μπροστά στη θυσία του Χριστού. Οι ψεύτικοι θεοί είναι πολλοί. Ο Αληθινός Τριαδικός Θεός είναι Ένας.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση αυτή μνημονεύω ένα απόσπασμα από την αγία Γραφή: «Αυτός ο λαός, σαν να έπραξε το δίκαιο και σαν να μην παραμέλησε καμιά εντολή μου, ζητούν από μένα, το Θεό, δίκαιη κρίση και αξιοπιστία, και θέλουν να έρθουν κοντά μου και μου λένε: Γιατί υποβληθήκαμε σε νηστείες και ταλαιπωρίες, αφού δε μας έδωσες καμιά σημασία; Κι εγώ τους απάντησα: Γιατί τις ημέρες που νηστεύατε, κυνηγούσατε τα άνομα συμφέροντά σας, που ταυτίζονταν με τις πονηριές του νου σας»(Ησ. 58:2-5)· και προσφέρατε τα πονηρά σας έργα, και τους κακούς λογισμούς σας, ως θυσίες σε είδωλα. Λογαριάσατε τα συμφέροντα και τις πανουργίες σας για θεούς σας, και θυσιάσατε, με τους κόπους σας, το σώμα σας σ’ αυτούς· αυτό το σώμα, που είναι ανώτερο από όλα τα θυμιάματα και τις θυσίες. Αυτό, λοιπόν, το σώμα σας σε μένα έπρεπε να το αφιερώσετε, με τις αγαθοεργίες σας, και με την καθαρή σας συνείδηση, λέει ο Κύριος. “αύριον είναι εορτή προς τιμήν του Κυρίου» (Εξοδ. 32,5)!