ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ «300»: ΙΔΟΥ ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΛΟΥ
Άδωνις στον Κυριάκο: Αν πεις «ναι», δεν θα γίνεις ποτέ πρωθυπουργός.
Η Εκκλησία σκέφτεται ως «απάντηση» να απαγορεύσει τις κηδείες για διεμφυλικούς.
Προβλήματα για το Μαξίμου κρύβει η επόμενη μέρα, παρά την ψήφιση του εκτρώματος για τη διόρθωση φύλου.
Σοβαρά τραυματισμένη βγήκε η κυβέρνηση από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της διόρθωσης φύλου, καθώς η κάλπη κατέγραψε πολλές και σημαντικές διαφοροποιήσεις και απώλειες από την πλευρά της πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Μπορεί το νομοσχέδιο να υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 171 «ναι» επί συνόλου 285 βουλευτών, ωστόσο το επίμαχο άρθρο 3 που επιτρέπει τη διόρθωση φύλου από την ηλικία των 15 συγκέντρωσε μόλις 148 θετικές ψήφους έναντι 124 αρνητικών και 13 «παρών».
Τη συγκεκριμένη ρύθμιση υπερψήφισαν 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έξι του Ποταμιού, ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝ.ΕΛ. (για να κρατήσει την υπουργική του καρέκλα, διαφοροποιήθηκε προκλητικά από τη θέση του κόμματός του και από την άποψη των ψηφοφόρων των ΑΝ.ΕΛ.) και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επίσης διαφοροποιήθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Πιστή στη γραμμή
Ωστόσο η Ελενα Κουντουρά, αν και υπουργός Πολιτισμού, δεν τήρησε την «παράδοση» οι υπουργοί να ψηφίζουν τα νομοσχέδια και παρέμεινε πιστή στη γραμμή των ΑΝ.ΕΛ. ψηφίζοντας «όχι». «Μισή» διαφοροποίηση και από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος προτίμησε το ανώδυνο «παρών» για το επίμαχο άρθρο 3.
Ένα «όχι» και τρεις απουσίες σημάδεψαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 3, με τη Γεωργία Γεννιά να το καταψηφίζει και τους Γιάννη Μιχαλογιαννάκη και Μάρκο Μπόλαρη που είχαν δηλώσει ότι διαφωνούν να λάμπουν δια της απουσίας τους από την ψηφοφορία. Απών ήταν και ο Τάσος Κουράκης, ο οποίος ωστόσο είχε δηλώσει ασθένεια.
Την ίδια ώρα ηχηρό «όχι» στη διόρθωση φύλου από τα 15 έτη ακούστηκε από 124 βουλευτές, καθώς η διάταξη καταψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατέθεσε δική της πρόταση νόμου, το ΚΚΕ, την Ένωση Κεντρώων, τη Χρυσή Αυγή αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές όπως η Κατερίνα Μάρκου και ο Νίκος Νικολόπουλος, οι οποίοι ψήφισαν «όχι σε όλα».
Η διάταξη προκάλεσε τριγμούς στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της οποίας η επίσημη θέση ήταν «ναι» στο νομοσχέδιο και «παρών» στο άρθρο 3. Εκτός από τη διαφοροποίηση Θεοχαρόπουλου, ηχηρές απουσίες σημειώθηκαν από τους Γιάννη Μανιάτη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Δημήτρη Κρεμαστινό (ο οποίος με γραπτή δήλωσή του είχε δηλώσει πως διαφωνεί), Βασίλη Κεγκέρογλου, Μιχάλη Τζελέπη και Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν σε διατάξεις του νομοσχεδίου ή απουσίαζαν αδικαιολογήτως δεν αποκλείεται να κληθούν από τα αρμόδια κομματικά όργανα, σύμφωνα με ενημέρωση της γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Θεοπεφτάτου και του διευθυντή Κώστα Ζαχαριάδη.
Ωστόσο οι ίδιοι έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφών και πειθαρχικών ποινών.
Επέμβαση με κάλυψη από τα Ταμεία θέλει ο Νικήτας!
Μπορεί τα Ταμεία να διαλύονται και να μην καλύπτουν πλέον ούτε τα στοιχειώδη, όμως ο Νικήτας Κακλαμάνης ζητάει να καλύπτεται από αυτά η εγχείρηση αλλαγής φύλου! Αν και γιατρός στο επάγγελμα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. δείχνει εκτός τόπου και χρόνου, θέτοντας
προτεραιότητες που μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν, όταν το σύστημα υγείας μας... νοσεί επικίνδυνα. Αναφερόμενος στο ζήτημα του ακρωτηριασμού, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε πως τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. «Δεν νομίζω πως υπάρχει πτέρυγα που να μην καταδικάζει τον υποχρεωτικό ακρωτηριασμό. Υπάρχουν, όμως, κάποια από αυτά τα άτομα που επιθυμούν να κάνουν πλαστική επέμβαση και αυτό χρειάζεται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και εξειδικευμένο κέντρο... Εάν δεν υπάρχει στον δημόσιο τομέα και πρέπει να πάει το άτομο στον ιδιωτικό τομέα, σε εξειδικευμένο κέντρο εντός ή εκτός Ελλάδος, εάν αυτό δεν καλυφθεί από έξοδα που θα εγκρίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή το αντίστοιχο Ταμείο, είναι δώρον άδωρον. Διότι πόσες οικογένειες είναι τόσο πλούσιες για να καλύψουν μία τέτοια επέμβαση;» διερωτήθηκε, προκαλώντας τις εύλογες απορίες.
Τελικά, στην Πειραιώς πρυτάνευσε η... λογική
Έστω την ύστατη ώρα η λογική επικράτησε στη Ν.Δ., οι εισηγήσεις για το «ναι» (αρχικά) και για την αποχώρηση από την ψηφοφορία (αργότερα) απορρίφθηκαν και οι βουλευτές της καταψήφισαν το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν ο προβληματισμός ήταν έντονος στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει στη Βουλή, μετά και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός του Ιουλίου με εκπροσώπους της ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Transgender άτομα) κοινότητας. Ωστόσο, οι παράλογες αναφορές της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και ο κίνδυνος εσωκομματικών τριγμών) ανάγκασε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αποφασίσει τη συντεταγμένη καταψήφιση του νομοσχεδίου, αφού προηγουμένως είχε κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση άλλη πρόταση.
Τραύματα
Κομματικές πηγές σχολίαζαν χθες ότι η «κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από αυτήν την ψηφοφορία, καθώς οι απόψεις της έρχονται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας». Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «πέρασε με λιγότερες από 151 ψήφους και δείχνει ότι η πλειοψηφία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή έχει ήδη αποκτήσει ρωγμές και αυτό που την κρατάει ακόμα ενωμένη είναι ο τυχοδιωκτισμός».
«Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε μια δίκαιη, φιλελεύθερη, σωστή και ισορροπημένη θέση» σημειώνει η Πειραιώς και καταλήγει: «Αναγνώρισε εμπράκτως την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού, θέτοντας κάποιες εύλογες προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».
Πώς ψήφισαν οι 300 βουλευτές για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (το άρθρο 3 προβλέπει αλλαγή φύλου από τα 15) • ΚΛΙΚ ΕΔΩ