Ο Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Ερντογάν που ζητούσε να γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί για τον ναό του Αγίου Γεωργίου θυμίζοντας… Σημίτη!
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Κι ενώ ο σουλτάνος Ερντογάν μετά το τελευταίο δημοψήφισμα έχει πάρει… σβάρνα τους Χριστιανούς ζητώντας επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και επιτρέποντας την ανάγνωση του Κορανίου εντός της με την απόλυτη σιωπή του Φαναρίου, ήρθε την Κυριακή μια δήλωση ευχαριστίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Τούρκο πρόεδρο που πραγματικά ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής!
Αντί να αντιδράσει το Φανάρι με όσα γίνονται στην γείτονα και να καταφύγει σε διεθνείς οργανισμούς για να προστατέψει τα μνημεία αλλά και τους ίδιους τους Χριστιανούς αβαντάρει την κυβέρνηση του Σουλτάνου!
Οι υποστηρικτές του βέβαια θα ισχυριστούν πως η πίεση που δέχεται είναι αφόρητη οπότε χρειάζονται τέτοιες ευχαριστίες, αλλά στο κάθε κοινό νου εναπόκειται να κρίνει αν η στάση του περνάει ή όχι τα όρια του ραγιαδισμού!
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε λοιπόν την Κυριακή την πρώτη λειτουργία μετά την ανακαίνιση του ναού, ευχαριστώντας μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αναστήλωση του Αγίου Γεωργίου: «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας και την κυβέρνησή μας που ανέλαβαν χωρίς να υπολογίσουν διακρίσεις την πρωτοβουλία για την ανακαίνιση μιας εκκλησίας», είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:
«Η προστασία των ιστορικών μνημείων και η παράδοσή τους στις μελλοντικές γενεές με υγιή τρόπο είναι ένα πολιτισμένο καθήκον».
Για την ανακαίνιση του ναού η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων στην Τουρκία δαπάνησε 4 εκατ. τουρκικές λίρες (1.000.000 ευρώ) και οι εργασίες διήρκεσαν τρία χρόνια.
Οι Χριστιανοί αγκομαχούν και ο Πατριάρχης κάνει διπλωματκές σχέσεις;
Στις αρχές Μαϊου σε άρθρο με τίτλο “Ποιο είναι το μέλλον των Χριστιανών στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα”, αναλύσαμε την τρέχουσα κατάσταση για τους Χριστιανούς και γενικά τους μη μουσουλμάνους στην γείτονα χώρα μετά τα νέα πολιτικά δεδομένα εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για το τι επιφυλάσσει το μέλλον της απολυταρχικής ερντογανικής Τουρκίας για τους ούτως ή άλλως διωκόμενους χριστιανούς και άλλες μειονότητες στη χώρα.
Ιδιαίτερα σημαντική μάλιστα ήταν η ανάλυση του Μπουράκ Μπέκτιλ, δημοσιογράφου με έδρα την Άγκυρα, ο οποίος έγραφε για τις εξελίξεις στην Τουρκία για το Ινστιτούτο Gatestone, ένα γνωστό think tank, και σχολίασε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει μια αντιπαράθεση την οποία αποκαλεί «Ημισέληνος vs Σταυροφόρων» που τον έκανε δημοφιλή στις συντηρητικές και εθνικιστικές μάζες της χώρας.
“Οι μη μουσουλμάνοι, συχνά στόχοι εθνικιστικών / ισλαμιστικών ομάδων, θα έχουν πλέον λόγο να ανησυχούν περισσότερο», δήλωσε ο Μπέκτιλ
Επίσης σε δεύτερο άρθρο μας αρχές Ιουνίου με τίτλο “Μπροστά σε μεγάλη απειλή η Αγιά Σοφιά και η Χριστιανοσύνη-Γιατί ο Ερντογάν θα πιεστεί να την κάνει τζαμί!” αναλύσαμε πως ο Ερντογάν είναι όμηρος συντηρητικών ρευμάτων εντός της χώρας που ζητούν διακαώς η μέγας ναός της Ορθοδοξίας να μετατραπεί σε τζαμί.
Γράφαμε τότε:
“Μετά το τελευταίο τουρκικό δημοψήφισμα τα πράγματα για την Αγιά Σοφιά-όπως και για κάθε τι χριστιανικό- δυσκολεύουν πάντως.
Κι αυτό δεν οφείλεται μονάχα στην αλλοφροσύνη του Τούρκου ηγέτη, αλλά και στις συμμαχίες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)….
Μετά το τουρκικό δημοψήφισμα φάνηκε πως ο Ερντογάν κέρδισε. Αλλά την ίδια στιγμή είχε χάσει κι όλας.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 κατά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα κέρδισε 51% των ψήφων, ενώ το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης περίπου 20%. Κατόπιν το ΑΚΡ για την επίτευξη των συνταγματικών τροποποιήσεων έχει συνεργαστεί με τους εθνικιστές, και ήλπιζε ότι η προσθήκη 50% και 20% θα έδιναν στο δημοψήφισμα άνω του 70%.
Αντιθέτως όμως αποδείχτηκε πως η “ένωση” σε επίπεδο γραμμής των δύο κομμάτων υποστηρίχτηκε μόνο από το 51% των Τούρκων.
Σύμφωνα με αρκετούς ψύχραιμους Τούρκους αναλυτές το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη βάση μιας συμμαχίας με το κόμμα των Εθνικιστών έκανε ένα στρατηγικό λάθος με τη δημιουργία όχι μόνο της εντύπωσης της σύνθεσης ενός «ήπιου Ισλάμ» με τους εθνικιστές, αλλά παραλλήλως καλλιεργώντας μια υβριδική ιδεολογία του νεο-οθωμανισμού, η οποία υποστηρίχθηκε από το ήμισυ σχεδόν των πολιτών της Τουρκίας.
Και πλέον συντηρητικά και θρησκευτικά ρεύματα από το εσωτερικό της Ανατολίας, θεωρούν πως έχουν και με το παραπάνω πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν τα αιτήματά τους στον Ερντογάν. Κάτι που επηρεάζει άμεσα την Αγία Σοφία.
(…) Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, έχουν επικεντρωθεί στο πώς η Αγία Σοφία θα «απελευθερωθεί από τα δεσμά» και θα μετατραπεί σε τζαμί. Όσο ο Ερντογάν αργεί τόσο πιο ανυπόμονα γίνονται τα μέλη του AGD και φέτος πραγματοποίησαν μια ακόμη πιο ισχυρή έκκληση για δράση.”
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντί να αντιδράσει έστω και με μια τυπική δήλωση ευχαριστεί τον Ερντογάν θυμίζοντας λίγο… Σημίτη που ευχαρίστησε τους Αμερικανούς στα Ίμια!