Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης: Δεν είναι καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων η εκτέλεση υπηρεσίας σε καταυλισμό προσφύγων! Αθώος ο Υπολοχαγός.
Ο Ελληνικός Στρατός δεν είναι συνεργείο καθαριότητας, ούτε εργολάβος, ούτε εταιρεία εστίασης, αλλά προασπίζει την Εθνική Ασφάλεια της Χώρας ! Μια δικαστική ετυμηγορία που ενδέχεται να αποκτήσει ευρύτερες προεκτάσεις έλαβε χώρα την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Δύο στρατιωτικοί, ο Υπολοχαγός Μ. Τ. και ο Αρχιλοχίας Ε. Φ. είχαν παραπεμφθεί στην στρατιωτική δικαιοσύνη με κατηγορητήριο ότι αρνήθηκαν να εκτελέσουν την υπηρεσίας τους σε καταυλισμούς (hotspot) προσφύγων!
Το Δικαστήριο έδωσε αναβολή στον Αρχιλοχία ενώ ο Υπολοχαγός κρίθηκε ΑΘΩΟΣ προκαλώντας αισθήματα χαράς και συγκίνησης τόσο στον ίδιο όσο και στους συγκεντρωθέντες διαμαρτυρομένους πολίτες έξω από τον χώρο των Στρατιωτικών Δικαστηρίων, οι οποίοι κατά την έξοδό του τον χειροκρότησαν ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο!
Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι βάσει των στρατιωτικών κανονισμών οι διαταγές για εκτέλεση υπηρεσίας σε χώρους φύλαξης των προσφύγων-μεταναστών δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα των Ενόπλων Δυνάμεων που στόχο έχουν την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ασφάλειας της πατρίδας μας.
Να σημειωθεί ότι η σημαντική αυτή απόφαση έρχεται την στιγμής κατά την οποία ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ' αριθμόν 2348/2017 απόφαση της Ολομέλειάς του απέρριψε τα αιτήματα δύο Σύρων προσφύγων για χορήγηση ασύλου με το σκεπτικό ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» καθώς δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους και οι αιτούντες έχουν σύνδεσμο με αυτήν βάσει του οποίου θα ήταν εύλογο να μεταβούν σε αυτή (άρθρο 56 του Ν. 4375/2016).
Αν οι δύο ανωτέρω αποφάσεις ειδωθούν συνδυαστικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι:
- α) κατά την ελληνική δικαιοσύνη ο Ελληνικός Στρατός δεν πρέπει να εμπλέκεται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού εκτελώντας υπηρεσίες συντονισμού και φύλαξης των καταυλισμών, (των οποίων το καθεστώς θέλει αρκετή διερεύνηση από την Δικαιοσύνη για τον τρόπο που ιδρύθηκαν και λειτουργούν, τα πρόσωπα που διαμένουν, την οικονομική διαχείριση κλπ).
- β) Επειδή οι στρατιωτικοί έχουν καθήκον υπακοής, δεν σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία θα τους εκμεταλλεύεται για να καλύψει τα κενά της πολιτικής της στο μεταναστευτικό.
- γ) ταυτοχρόνως δεν πρέπει να χορηγείται άσυλο ή άλλη άδεια παραμονής σε πρόσωπα που έχουν διέλθει την Τουρκία καθώς είναι «ασφαλής τρίτη χώρα».
Την ώρα που η Πατρίδα μας πλήττεται και απειλείται από την μαζική εισροή λαθρομεταναστών και Τούρκοι αξιωματούχοι (π.χ Τουργκούτ Οζάλ, Αχμέτ Νταβούτογλου) δηλώνουν ευθαρσώς ότι οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν ισχυρό γεωπολιτικό όπλο κατά της Ελλάδος και της Ευρώπης, οι Έλληνες Δικαστές στέκονται επάξια στο ύψος τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους κυβερνώντες για την εγκληματική αμέλεια στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος.